Min historia

Jag har alltid tyckt om djur så länge jag kan minnas. Jag började på ridskola som 6 åring. När jag blev mer rutinerad ryttare fick jag vara med i ponnylaget i hoppning/dressyr på lektionshästen Casino. Under tiden som ridskoleelev fick jag även möjlighet att rida privata hästar.
Hästar var ju mitt allt.

När jag var 11 år fick jag min första häst, en D-ponny som hette Nobbe.
Honom tävlade jag i hoppning, dressyr och terräng. Jag var även med i olika cuper och lagtävlingar
i allsvenskan för den klubb jag red för, Borlänge Ridklubb, där jag även utövade voltige.
Nobbe och jag tävlade upp till medelsvår nivå.

När jag var 14 år visste jag vad jag ville bli som vuxen. Jag ville arbeta som instruktör.
Jag ville hjälpa svårhanterade hästar till ett bättre liv. Jag ville utbilda hästar och människor. Jag ville bidra till att både hästar och människor mår bättre och förstår varandra bättre.

Jag hade turen att få gå som lärling hos min dåvarande ridinstruktör.
På helgerna arbetade jag hos en travtränare på Rommehed travbana, där fick jag även träna monté

Jag åkte till England första gången sommaren 1984 på ett läger för tävlingsryttare.
Där tillbringade jag 10 veckor med träning och tävling i dressyr, hoppning, galopp och terräng.

Sommaren 1985 åkte jag tillbaka till samma ställe, men inte som elev utan för att arbeta.
Jag fick hjälpa till att träna galopphästar, dressyrhästar och hopphästar.
Det var en mycket lärorik tid som varade i ett halvår.

1990 flyttade jag och min man till Borås, där jag även födde min son Jari samma år.
Jag fick snabbt kontakt med hästmänniskor och ridskolor. Jag började arbeta på olika ridskolor
som tränare och djurhantering/skötsel, jag gav även privatlektioner åt hästägare.

Jag har under årens lopp ridit in unghästar, tagit emot hästar på tillridning, rehabilitering samt hjälpt hästar och ryttare som har haft olika problem.

Jag har tränat och tränar ryttare och hästar på varierande nivåer och i olika discipliner.

1992 träffade jag Lisbeth första gången utav en annan anledning, hon sålde foder, kraftfoder till hästar samt hon och hennes gubbe hade westernridskola. Vi började givetvis prata häst, jag kände en samhörighet med Lisbeth redan då eftersom vi hade liknande bakgrund samt framför allt liknande tänk angående hästar och träning.

1998-2001 började jag som elev till Lisbeth Börjesson och 2001-2005 gick jag som lärling hos henne. Från 2006 återgick jag till att vara en elev så som jag fortfarande är även idag.
Jag ville lära mig mer om Horsemanship, om hur hästar och människor tänker och fungerar.
Hon fick mig att se, att lyssna, att känna och att förstå. Hon fick mig att hitta hem.
Lisbeth är fortfarande min mentor/ coach idag. Lisbeth Börjesson

År 2001 träffade jag Leslie Desmond för första gången. Jag blev fascinerad av hennes sätt att arbeta med hästar genom känsla och intuition. Leslie har varit betydelsefull för min utveckling med min intuition, känsla och att förstå varför hästar gör som de gör utifrån vad vi gör.
Hennes sätt att arbeta med hästar är något som jag efterstävar i mitt eget arbete med hästar. Jag tränade för henne till 2009. Leslie Desmond

2004 såg jag Joao Lynce första gången, jag deltog på läktaren några år först, 2009-2012 började deltog jag aktiv med häst på hans träningar. Hans stor erfarenhet och kunskap inom dressyr, hoppning, Working Equitation, utbildning av häst och ryttare på alla nivåer.
Han är ödmjuk, visar respekt gentemot både hästar och människor på sina träningarna. 

2014 Craig Stevens är en oerhört duktig historiker och kunskapsbank då det gäller dressyren och dess finesser, han går in på djupet med detaljrika förklaringar och specifika övningar för att nå de bästa resultaten. Det som gett mig mest är klarhet och tydlighet samt ökad kunskap i det som jag redan kan, jag har fått mer kunskap och mer insikt om vissa saker som har stor betydelse. Kursens upplägg var indela i fyra olika delar, första delen heter Mediterranean Horsemanship, andra delen heter The Work In Hand, tredje delen heter Sits & Balans och fjärde delen Riding. Craig Stevens

2012-2014 Utbildade jag mig till coach, ( Livscoach) Certifierad NLP Master Practitioner ( Mental Coach). Det handlar mycket om beteende, kommunikation, språkmönster, psykologi och kroppsspråket. Det är bra verktyg att ha i vardagslivet och som coach i personligutveckling och mentalträning. Nyckelcoach

2014-2016 Har jag gått Hästcoach utbildningen. Den gett en bra grundplatta i beteende, psykologi, fysiologi, träning, systemtänkande, hållbarhet både för häst och ryttare och mycket mer därtill. Hästcoach 

Träningen av andras hästar handlar ofta om problemlösningar mellan häst och människa, så det jag gör är att hjälpa missförstådda hästar att förstå och att träna deras ägare i hur deras hästar tänker och fungerar och varför hästarna som de gör och reagerat, agerat i olika situationer som blivit och hur ägaren kan tänka om och hantera sina hästar på ett bättre, lättare och tydligare sätt.

Vad är skillnaden som gör skillnaden?
Hur, Var, När och varför ? är bra frågeställningar att ha med sig när man är tillsammans med sina djur.

Horsemeup.se

Annonser